De wet uit 2003 bepaalt dat er geen nieuwe kernreactoren meer kunnen worden gebouwd en dat de laatste kerncentrale dichtgaat in 2025, maar intussen heeft de regering beslist om de twee jongste reactoren langer open te houden. Het voorstel van Wollants focust op de ontwikkeling van SMR's, kleinere modulaire reactoren.

Volharden

Initieel leek ook de meerderheid ook deze keer het voorstel van Wollants links te laten liggen, maar Bert volhardde en diende het voorstel opnieuw in met de suggestie om een advies van de Raad van State te vragen. Dat trok niet alleen de oppositie maar ook meerderheidspartijen Open Vld, MR en de PS over de schreef.

Onhoudbaar

Ook vanuit de meerderheid kwam het signaal komt dat de situatie onhoudbaar was geworden. Het toont aan hoe lang dit dossier aansleept. Bert Wollants diende het voorstel maar liefst 11 keer in. De vorige keer kon het zelfs niet tot een stemming komen omdat de commissievoorzitter gewoon opstapte. Maar de aanhouder wint. “Men heeft na 11 keer wel tijd genoeg gehad om mijn voorstel deftig te onderzoeken”, zegt Bert daarover.

Geen SMR’s in voorstel Van der Straeten

Ondertussen werd het voorstel van Van der Straeten ook ingediend in de Kamer, maar volgens Wollants wordt er in die plannen nauwelijks een woord gerept over SMR’s en gaat het louter over de verlenging van de huidige centrales Doel 4 en Tihange 3.